Sammensætning
§ 1 Skolebestyrelsen består af syv forældrerepræsentanter, to-tre medarbejderrepræsentanter og to elevrepræsentanter. Det er bestyrelsens ønske, at der er mindst én repræsentant for henholdsvis pædagog- og lærergruppen.
Stk. 2: Skolens leder og souschef varetager skolebestyrelsens sekretærfunktioner og deltager i bestyrelsens møder uden stemmeret. Leder af skolens fritidstilbud deltager også uden stemmeret.
Stk. 3: Efter anmodning fra bestyrelsen kan et kommunalbestyrelsesmedlem deltage i møderne uden stemmeret.
Stk. 4: Elevrepræsentanter må ikke deltage i afstemning om eller overvære den del af drøftelserne, der angår sager vedrørende enkelte elever eller ansatte.
Stk. 5: Skolebestyrelsen kan beslutte at udvide med op til to repræsentanter fra det lokale erhvervs- eller foreningsliv eller fra de lokale ungdomsuddannelser.
Valg
§ 2 Regler for valg af repræsentanter til skolebestyrelserne i Frederiksberg Kommune fremgår af bilag 2 i Bilag til Styrelsesvedtægt for Frederiksberg Skolevæsen.
Stk. 2: Alle forældrerepræsentanter er på valg hvert fjerde år.
Stk. 3: Bestyrelsen kan afvikle forskudte valg af forældrerepræsentanter. Ved forskudte valg forstås, at dele af forældrerepræsentanterne vælges fra d. 1. august det år, der følger efter nyvalg til Kommunalbestyrelsen. De øvrige repræsentanterne vælges to år forskudt herfor. Valgperioden er altid fire år.
Stk. 4: Suppleanter vælges samtidig med øvrige forældrerepræsentanter. Der vælges 2-5 suppleanter. Suppleanter forpligter sig på at følge med i referater fra bestyrelsesmøderne således, at de er orienterede om beslutninger truffet på foregående møder.
Stk. 5: Medarbejderrepræsentanter vælges blandt samtlige medarbejdere, der gør tjeneste ved skolen, og som er omfattet af skolelederens ledelseskompetence og har et ansættelsesforhold på mindst 1 års varighed. Alle medarbejdere kan stemme på alle kandidater. Hver medarbejder har én stemme. De to-tre medarbejdere, der har fået flest og næstflest stemmer, er valgt. Der kan ligeledes vælges to stedfortrædere.
Stk. 6: Medarbejdernes valgperiode er et år, og valget finder sted inden 1. juni. Genvalg kan finde sted.
Stk. 7: Elevrepræsentanterne og deres stedfortrædere til skolebestyrelsen vælges af elevrådet. Valgperioden er et år. Valget finder sted umiddelbart efter skoleårets start.
§ 3 På skolebestyrelsens første møde vælger medlemmerne en af forældrerepræsentanterne som formand ved bundet flertalsvalg.
Stk. Valgprocessen ved manglende flertal er som følger:
- Ny afstemning
- Ved fortsat manglende flertal foretages bundet valg, hvor der kun kan stemmes på de to kandidater, der har fået flest stemmer Såfremt flere kandidater har fået lige mange stemmer afgøres ved lodtrækning, hvem der kan stemmes på
- Ved stemmelighed mellem de to sidste kandidater, træffes afgørelsen ved lodtrækning
Stk. 3: Skolebestyrelsen vælger en næstformand blandt de forældrevalgte medlemmer ved simpelt flertalsvalg. Næstformanden hjælper, støtter og fungerer som sparringspartner for formanden.
Mødevirksomhed
§ 4 Skolebestyrelsens kompetence udøves i møder. Skolebestyrelsens møder afholdes for lukkede døre.
Stk. 2: Skolebestyrelsen kan indbyde andre til at deltage i møderne, når der behandles spørgsmål af særlig interesse for disse, dog uden stemmeret.
Kredsen af mødedeltagere kan i øvrigt ikke udvides. Bestyrelsesmedlemmernes stedfortrædere kan derfor ikke møde samtidigt med medlemmet. Hverken skolebestyrelsen eller andre kan beslutte, at møderne skal være åbne.
Stk. 3: Deltagere i lukkede møder må ikke referere, hvad andre har sagt, men må inden for rammerne af lovgivningens regler om tavshedspligt offentliggøre deres egne meninger.
Forretningsorden
§ 5 Skolebestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
§ 6 Er et medlem forhindret i at deltage i et skolebestyrelsesmøde, deltager så vidt muligt en stedfortræder.
Stk. 2: Afbud meddeles formanden eller skolelederen hurtigst muligt.
Stk. 3: Ved længere fravær af en forældrerepræsentant indtræder en suppleant med stemmeret. Ligeledes indtræder en suppleant, såfremt en forældrerepræsentant træder ud af bestyrelsen.
§ 7 Skolebestyrelsen aftaler en møderække for skoleåret. Disse afvikles med fysisk fremmøde.
Stk. 2: Der afholdes desuden møde, når det ønskes af formanden, eller når en tredjedel af bestyrelsens medlemmer ønsker det med angivelse af punkter til dagsordenen
Stk. 3: Formanden fastsætter tid og sted for møderne samt mødeformat ved behov for afvigelser.
Stk. 4: Møderne ledes som udgangspunkt fast af bestyrelsesformanden eller af et medlem udpeget af formanden.
Stk. 5: Formanden åbner møderne.
§ 8 Formanden indkalder til møde med mindst fjorten dages varsel.
Stk. 2: Formanden udarbejder en dagsorden for møderne og sender senest fire dage inden mødet en dagsorden med eventuelle bilag til medlemmerne. Såfremt et medlem ønsker et punkt optaget på dagsordenen, skal det meddeles formanden senest otte dage, før mødet afholdes.
Stk. 3: I særlige tilfælde kan formanden indkalde til møde med kortere varsel. Når mødet indkaldes, skal formanden så vidt muligt forinden orientere medlemmerne om de sager, der skal behandles på mødet.
Stk. 4: Formanden sørger for, at dagsordenen er offentligt tilgængelig med de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt.
§ 9 Skolebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af medlemmerne er til stede.
§ 10 Medlemmerne kan kun deltage i bestyrelsens afstemninger, når de er personligt til stede eller deltager online under disse.
§ 11 Alle beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal.
Stk. 2: Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.
§ 12 Der føres referat af møderne og dermed bestyrelsens beslutninger. I referatet anføres for hvert møde, hvilke personer, der har været til stede. Referatet godkendes punkt for punkt under mødet af de tilstedeværende medlemmer.
Stk. 2: Ethvert medlem kan forlange at få egne, afvigende opfattelser tilført referatet.
Stk. 3: Skoleledelsen agerer referent under møderne.
Stk. 4: Skolelederen kan i forbindelse med spørgsmål om beslutningers legalitet tilføje sin opfattelse til referatet.
Stk. 5: Referatet skal være offentligt tilgængeligt med de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt.
Stk. 6: Senest fire hverdage efter mødet offentliggøres referatet på skolens hjemmeside med de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt.
§ 13 Skolebestyrelsen afgiver en årlig, skriftlig beretning, der offentliggøres på skolens hjemmeside.
Stk. 2: Skolebestyrelsen indkalder en gang årligt kontaktforældrene til møde, hvor bl.a. årsberetningen drøftes.
Beføjelser
§14 Skolebestyrelsen udøver sin virksomhed inden for lovgivningens rammer samt inden for de mål og rammer, herunder økonomiske, der er fastsat af kommunalbestyrelsen.
§15 Skolebestyrelsens kompetenceområder følger af folkeskolelovgivningen samt følgende rammer og retningslinjer:
Økonomi
Skolebestyrelsen:
- Godkender budget for undervisningsdelen og fritidsdelen.
- Afgiver indstilling til kommunalbestyrelsen om forsøgs- og udviklingsarbejde i det omfang, det overskrider de mål og rammer, som kommunalbestyrelsen har fastlagt.
- Beslutter, hvorvidt der skal ske forældrebetaling i forbindelse med ekskursioner, lejrskole og skolerejser (jfr. folkeskolelovgivningen).
Personale
Skolebestyrelsen:
- Godkender det princip for arbejdets fordeling mellem det pædagogiske personale og for teamsamarbejdet, som ledelsen har udarbejdet.
- Afgiver udtalelse ved ansættelse af ledere og kan, hvis behovet skulle opstå, også gøre dette ved ansættelse af lærere og pædagoger.
Skole-hjem-samarbejde
Skolebestyrelsen fastsætter principper for skole-hjem-samarbejde. Disse fastsættes med afsæt i følgende:
- Forældrene er en ressource for skolen, og målet er et tæt og kontinuerligt samarbejde om skolens og elevernes udvikling, hvor forældre og pædagogisk personale har et fælles, forpligtende ansvar.
- Kontakt ml. skole og hjem sker som hovedregel på hverdage i tidsrummet 8.00-17.00.
- Aula anvendes til nødvendig information ml. skole og hjem samt til kortfattet kommunikation mellem parterne. Skolens medarbejdere kvitterer som hovedregel for henvendelser inden for to arbejdsdage, hvori det fremgår, hvornår der kan forventes reelt svar.
- Drøftelser af komplekse emner eller sager, herunder personsager, sker som hovedregel i møder eller pr. telefon. Personsager drøftes ikke i en fælles tråd på Aula mellem fx hele klassen forældre.
Øvrige opgaver
Skolebestyrelsen fastsætter:
- Skolens ordensregler
- Skolens værdisæt
Skolebestyrelsen godkender:
- Undervisningsmidler
- Timefordelingsplanen
Skolebestyrelsen udarbejder principper for:
- Undervisningens organisering, herunder supplerende undervisning, skoledagens struktur og organisering, elevernes placering i klasser, udbud af valgfag
- Orientering af hjemmene om elevernes udbytte af undervisningen i form af evaluering, feedback, og karaktergivning
- Fælles arrangementer i skoletiden, herunder lejrskoler, praktik m.v.
- Adgang til opfyldelse af undervisningspligten ved at deltage i undervisningen i den kommunale musikskole eller ved eliteidrætsudøvelse i en idrætsforening
Skolebestyrelsen kan endvidere udarbejde principper for:
- Cykeludflugter i skoletiden
- Elevernes sundhed, adfærd og trivsel
- Bevægelsespolitik
- Mad- og måltidspolitik
- Rusmiddelpolitik
- Fritagelse fra undervisningen
- Fritiden i skolen
- Klub Jokeren
- SFO
- Klassesammenlægninger
- Nye klassedannelser med afsæt i pædagogiske, faglige og sociale bevæggrunde
- SFO’ens og klubbens virksomhed, herunder tilsyn med børnene
- Skole-hjem-samarbejdet
- Forventninger til samarbejdet
- Kommunikationer ml. skolen og hjemmet
- Møder i løbet af skoleåret
- Skolepatrulje